Rondom energietransitie in Hoek van Holland heerst een oorverdovende stilte. Dat is gek want van hoog tot laag wordt al lang aangegeven om zo snel mogelijk bewoners bij de transitie te betrekken zodat er draagvlak kan ontstaan. Tenslotte is dit een grotere verandering dan de overstap op aardgas destijds. En met nog veel meer kosten, waarvan nu zelfs de EU in Brussel toegeeft dat het voor de inwoners ‘zeker tot hogere kosten zal leiden’.
Houdt Zicht is niet voor of tegen een bepaalde oplossing maar vindt wel dat de bevolking iets in te brengen moet hebben, temeer daar zij degenen zijn die gaan betalen, al dan niet rechtstreeks. Huurders hebben geen keuze, de verhuurder bepaalt. Je verwacht daarom dat WVH als eigenaar van bijna 50% van de woningen in HvH zich inzet voor een voor bewoners zo goedkoop en effectief mogelijke oplossing. In het vroege stadium kan dat nog. WVH heeft echter aangegeven te willen afwachten. Dat is jammer voor de huurders. Iedereen weet dat invloed alleen aan het begin van een proces resultaten oplevert, daarna gaat het alleen nog over de kleur van de meterkast.
Omdat het helder is dat er regelmatig subsidies zullen moeten komen heeft HZ bij WVH aangedrongen op het berekenen van verduurzamingspakketjes voor de diverse complexen. Dan kan toegeslagen worden zodra er geld vrijkomt. We hebben niet de indruk dat men daar iets mee gaat doen, behalve afwachten. Maar uiteindelijk is de huurder de klos voor de hogere investeringen die later gedaan moeten worden.
Begin 2020 is er een verkenning gedaan naar de mogelijkheden voor met name warmte voor Hoek van Holland. Daarbij oa de Gemeente Rotterdam, WVH, Houdt Zicht, Stedin, Delfland, Gemeente Westland als betrokkenen. Daarna is het weer oorverdovend stil geworden, ondanks dat HZ al aan de Gemeente had aangegeven dat informeren van de inwoners – met die rapportage als basis – zo snel mogelijk van start zou moeten gaan. In het kader van de uitbreiding van het windmolenpark Waterweg is ook gebleken dat er nog geen enkele visie ligt voor de transitie in HvH als totaal. Het 25 hectare zonnepark? Stilte.
Er is veel gaande op energie-gebied. Wat betreft Hoek van Holland hebben we bepaalde voordelen, waardoor HvH mogelijk – onder voorwaarden – voor een groot deel inde eigen energie kan voorzien. Dat zou als eerste uitgezocht moeten worden want dat kan mogelijk voor de inwoners de goedkoopste oplossing zijn. Inmiddels is er een kental voor het aardgasvrij maken van een gemiddelde woning: 40.000 Euro. Voor WVH betekent dat tot 2050 een investering van 75 miljoen Euro. Dat is dus extra bovenop het gewone groot-onderhoud. Waarschijnlijk zelfs hoger gegeven dat we relatief veel oudere woningen hebben waar veel aan gedaan moet worden. Echter, in de afgelopen jaren is bijna 3 maanden huur per jaar per woning door de overheid in beslag genomen middels diverse heffingen, zoals de verhuurdersheffing (bedacht door de VVD en met steun van de PvdA, D66, ChristenUnie en de SGP er door geduwd). Die heffingen verdwijnen in de algemene pot en worden niet gebruikt voor de woningsector. Het gevolg van deze diefstal is dat de woningcorporaties geen reserves meer kunnen opbouwen voor (ver)nieuwbouw.